2018. október 16, kedd

Rabok, akik megszöktek Auschwitzból, és akik megváltoztatták a történelmet


Azok az auschwitzi szökevények, akik sikerrel jártak, egyrészt nagyon találékonyak, másrészt borzasztó szerencsések voltak.

Az első ember, aki valaha megszökött Auschwitzból, Tadeusz Wiejowski volt. A huszonhat éves lengyel cipész 1940. június 14-én, az elsők közt került a koncentrációs táborba.

Nem sokkal érkezése után összebarátkozott öt lengyel villanyszerelővel, akik a közeli német gyárban dolgoztak. Mint kiderült a férfiak egy titkos ellenálló csoport (Fegyvertelen Harcosok) tagjai voltak. Ruhát, pénzt és élelmiszert szereztek Wiejowskinak, aki július 6-án, az ő társaságukban, villanyszerelőnek öltözve sétált ki a gyárból, majd pedig egy közeli teherpályaudvaron felkapaszkodott egy vonatra.

A szökés tehát sikeres volt, azonban, amikor az őrök észrevették, hogy egy fogoly eltűnt, brutálisan megbüntették a többi rabot. 1311 embernek kellett 20 órán keresztül állnia. Egy tuberkulózisban szenvedő férfi, Dawid Wongczewski belehalt ebbe a megpróbáltatásba. Ő volt az első halott Auschwitz történetében.

Az öt villanyszerelőt pedig hamar elkapták, brutálisan megverték, majd bezárták a lágerbe. Mindössze egyikük maradt életben. Maga Wiejowski sem élte túl a háborút, egy éven át bujkált szülővárosában, de 1941-ben elkapták, és lelőtték.Kerítés

Azonban az első transzporttal érkező rabok közül nem Wiejowski volt az egyetlen, aki megszökött a koncentrációs táborból. Később is számtalan próbálkozás volt, amelyek között néhány sikeres történet is van. Ezek azt bizonyítják, hogy néha még az auschwitzi őröket is ki lehetett játszani. Ugyanakkor

némelyik szökés a történelem alakulását is befolyásolta.


Két csehszlovák férfi, Rudolf Vrba és Alfred Wetzler 1944-ben sikeresen szökött meg Auschwitzból, és két héttel később kapcsolatba léptek a szlovák Munkás Csoport nevű ellenálló csoportosulással. A szervezet kezdeményezésére megírták, mit éltek át a haláltáborban: részletesen írtak a gázkamrákról, a transzportról, és arról is, hogyan végzik ki a rabokat.

A Munkás Csoport eljuttatta a beszámolót a Vöröskeresztnek, a Vatikánnak és a szövetségeseknek.

Ez a dokumentum ösztönözte a szövetségeseket arra, hogy újabb bombatámadásokat vessenek be a nácik ellen. Ezután nem sokkal később leálltak a deportálások, és a történészek ma azt mondják, nagyjából 120.000 ember élete menekült meg így.

A második világháború alatt nem volt még egy olyan tett, ami ennyi zsidó életet mentett volna meg.

(Forrás:Dailymail)

 

Hozzászólások